Mad og måltidspolitik
Tved børnehaves kost og måltidspolitik
Tved Børnehave har ud fra Svendborgs Mad/måltidspoliti, debatteret og arbejdet med netop måltidet i vores børnehave. Vi mener kosten har stor indflydelse på børns trivsel og sundhed. Se www.altommad.dk.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke overstiger et vist omfang af sukkerindhold i fødevarer. Det omfang ligger uden for institutionens åbningstid, altså de søde sager nydes hjemme og under forældrenes administration.
Vi har defineret vores kost og måltidpolitik som en del af vores pædagogik. Vi spiser økologiske produkter om morgenen, bager selv grovboller og børnene er selv aktive i bagning og smører selv boller, hælder mælk op mm. Vi har valgt at der altid er en voksen ved morgenbordet. Vi mener at nærvær og selvstændighed ved bordet, øger den gode stemning således at måltidet bliver en god erindring som skaber gode minder i forbindelse med mad.
Ved frokosten er vi delt op i små grupper. Igen er nærvær, historielæsning eller hyggesnak i fokus. Vi udveksler oplevelser om det vi har i madpakken, om vand som ”er benzin” og dyrker den gode stemning. Vi opfordrer til sunde madpakker, og tager hensyn og har særaftaler hvis et barn er diabetiker, muslim, eller har andre behov.
Børnene har alle drikkedunke med, og kan drikke når de har lyst. Vi har valgt nogle dage ud på et år, hvor det er tilladt at ”råderummet” flyttes til institutionstiden.
Følgende begivenheder er valgt:
- Jul
- Påske
- Fastelavn
- Storebørnsafslutning
- Bedsteforældredag
- Børnehavens fødselsdag
- Arbejdsdag/sommerfest
Råderummet skal betragtes som værende vejledende om, hvor stor en mængde tomme kalorier der er plads til, når man ellers lever efter de 8 kostråd. Både kostråd og råderum er flg:
Download: Kost- og måltidspolitik (pdf - 909 kb).